Smáčivost povrchu čoček

Dobrá smáčivost povrchu kontaktní čočky je dalším důležitým předpokladem pro vysoký komfort používání a snášenlivost. Dosáhnout dostatečné smáčivosti materiálu a tím potřebného skluzu kontaktní čočky na oku je problematické, zejména u kontaktních čoček vyrobených z hydrofóbních materiálů. Hydrofóbní charakter silikonu způsobuje velké potíže, proto je nutné do těchto materiálů zapracovat hydrofilní komponenty nebo chemicky modifikovat povrch kontaktní čočky takovým způsobem, aby byla absorbována nepatrná vrstvička vody.
Smáčivost je měřena kontaktním úhlem. Při měření je na čistý povrch materiálu se nanesena kapka fyziologického roztoku a stanoven úhel, který svírá okraj kapky s povrchem v místě dotyku. Kontaktní úhel 180° znamená, že kapka vody, resp. slzného filmu, vytvoří na povrchu kontaktní čočky kuličku, u kontaktního úhlu 0° se kapka rozprostře rovnoměrně po ploše. Kontaktní úhel u prvních, nízce hydratovaných silikonových hydrogelů, byl přes 90°, vodní kapky se tedy nerozlévaly po povrchu kontaktní čočky. Čočky vyrobené z klasického PMMA mají kontaktní úhel až 60°. Nové technologie, např. Biofinity firmy CooperVision, umožňují dosažení úhlu smáčivosti materiálu až 30°. Čočky vyrobené z materiálu o takového smáčivosti jsou velmi snadno obtékány jemnou a kompaktní slznou vrstvou, která vytváří hladký a vlhký povrch pro velmi pohodlné nošení.